Bijuteriile au fost de-a lungul timpului unele dintre accesoriile cele mai apreciate și alese, pentru a înfrumuseța și da prestanță unei ținute. Ele împodobeau gâturile, urechile, brațele și chiar gleznele celor mai bogate și puternice femei și bărbați din toate timpurile. Tocmai de aceea, interesul pentru confecționarea și purtarea brățărilor de argint reprezintă un detaliu cultural, care fascinează și stârnește în permanență interesul.
Cum argintul este un metal prețios, a cărui prelucrare s-a rafinat abia în secolul 3 Î.Hr. în cultura caldeenilor, cu siguranță o istorie a brățărilor de argint ne va duce până în acea perioadă. Cert este că de la descoperirea metodei de separare de alte metale, argintul și-a găsit mereu loc în interesul celor care se ocupă de confecționarea bijuteriilor, obiectelor de cult și decorative, cele mai valoroase.
O scurtă istorie a brățărilor
Fără a se cunoaște exact când au fost realizate primele brățări, se crede că ele au apărut o dată cu colierele. La început erau purtate atât de femei, cât și de bărbați, ca accesoriu decorativ, pentru categoriile sociale înstărite.
De unde vine termenul de ”brățară”? Etimologie
Termenul de brățară vine din grecescul „brachille” care înseamnă „a brațului”, ceea ce înseamnă că această cultură a avut un rol esențial în răspândirea termenului.
Materiale din care au fost confecționate brățările de-a lungul timpului
De-a lungul timpului aceste bijuterii au fost confecționate din materiale diverse, pe care fiecare epocă le descoperea și le aprecia. Astfel au fost scoase la lumină și datate brățări din lemn, piele, scoici, pânză, metale. În timp, o dată ce tehnicile de prelucrare au evoluat, au început să fie executate modele de brățări specifice culturii unei regiuni și să fie îmbinate și cu alte materiale, cum ar fi pietre prețioase, ceramică, scoici, perle, figurine protectoare și elemente religioase.
Brățările în Egiptul Antic și Imperiul Roman
Primele variante de brățări reprezentative datează din perioada Egiptului Antic și Imperiului Roman. În acea perioadă brățările erau masive, se înfășurau pe mână și aveau formă de șarpe sau erau plate, tip manșetă, cu modele sau pietre.
Brățări cu scop utilitar la romani și la greci
Soldații greci, romani și celții foloseau adesea brățări de piele sau de metal pentru a-și proteja încheieturile, pentru a fi apărați în timpul luptelor sau drept recompensă pentru o victorie etc.
Brățările din jad la chinezi – simbolistică și tămăduire
O importanță specială au avut brățările și în cultura chineză, unde erau preferate modelele de jad, considerat un material ce simboliza înțelepciunea, avea proprietăți tămăduitoare și puterea de a ajuta la comunicarea cu spiritele celor dispăruți.
Brățările în India – declarație a statutului social
Brățara a fost și este un accesoriu foarte apreciat și bine reprezentat ți în culturile din India, acolo unde bijuteriile migălos lucrate și accesoriile bogate sunt foarte prezente și o dovadă a puterii și statutului social. Cele mai frumoase bijuterii sunt confecționate din aur, pietre prețioase, mărgele și metal colorat.
Evoluția brățărilor peste epoci și stiluri
Fiecare epocă și cultură dezvăluie diverse forme și modele de brățări, fie că vorbim despre Evul Mediu – auster, Renaștere – plină de energie și vitalitate, Epoca Victoriană – a marilor cuceriri, Art Deco – cu forme geometrice, Art Nouveau – cu visare și forme rotunjite, perioadă interbelică cu restricții și imitații, perioada disco, cu plastic și culori. Există multe detalii și modele, care sunt ușor de identificat și de datat de către specialiști.
Brățările din argint și alte materiale în zilele moderne
În zilele noastre există o multitudine de modele, de inspirație și cu modele ce reflectă influențe din cele mai variate culturi și epoci istorice. Oricare ar fi preferințele, fie că vorbim despre modele simple, fixe sau tip lanț, care se înfășoară pe mână său se prind cu o încuietoare, cu pietre prețioase sau semiprețioase, cu elemente vegetale, florale, animale , păsări, îngeri sau simboluri protectoare, toate pot face parte din colecțiile de accesorii ale femeilor care preferă eleganța și bijuteriile.
Ce este argintul de 925 pe care îl regăsim marcat pe multe brățări?
Argintul este un material prețios, care în stare pură este destul de moale, ceea ce face ca, pentru a-i da o anumită duritate și consistență, trebuie să fie combinat cu alte metale, ca aliaj. Astfel o brățară sau o bijuterie, care are marcajul 925, înseamnă că este confecționată dintr-un aliaj care conține 92,5 argint și 7,5 alte metale, care pot fi cupru, nichel sau zinc. Acest detaliu arată că este vorba despre un argint de puritate înaltă.
Alte marcaje care mai sunt folosite pentru brățări de argint de calitate sunt STER, STG, SS sau Sterling Silver, care indică tot un aliaj de argint din categoria argint 925.
De ce brățările de argint sunt atât de populare?
Argintul este un metal prețios, foarte maleabil, care poate fi prelucrat în cele mai variate forme și modele, motiv pentru care este unul dintre metale favorite pentru a confecționa bijuteriilor. El este de altfel primul pe listă, atunci când dorim să cumpărăm sau să oferim cadouri bijuterii.
Poate fi prelucrat pentru a obține efecte de suprafață foarte variate, luciu strălucitor, mat, satinat, perlat, filigran ș.a. Este un material care nu oxidează, nu coclește și nu ruginește. Prețul de achiziție este mai mic decât cel al altor metale prețioase, precum aurul sau platina.
Toate aceste detalii fac ca brățările de argint să fie printre cele mai iubite și accesibile tipuri de bijuterii din această categorie.
Care sunt tipurile de brățări pe care le poți cumpăra în zile noastre?
1. Brățări cu șnur
Este cea mai simplă formă de brățară, ce poate fi făcută din răsucirea mai multor fire și se reglează prin tragerea în direcții opuse de ambele capete. În multe cazuri ea poate fi prevăzută și cu un mic pandantiv sau talisman.
2. Brățări tip lanț
Un alt tip de bijuterie la fel de popular și de des folosit, este cel de brățară tip lanț, de diferite grosimi și modele de îmbinare a zalelor. Aceasta este prevăzută cu sisteme de închidere speciale și sigure.
3. Brățări bangle
Este un tip de brățară rigidă, prin care îți treci mâna. Ea este de regulă o bijuterie circulară sau ca un cerc închis, care pică pe încheietură.
4. Brățări cu charmuri
Este o brățară de tip lanț, prevăzută din loc în loc cu diferite charmuri, cu anumite semnificații sau cu simboluri preferate.
5. Brățări gate
Este o bijuterie alcătuită dintr-un lanț de tăblițe legate între ele, care seamănă mult cu niște porți.
6. Brățări rope
Este un tip de bijuterie al cărei aspect seamănă foarte mult cu o frânghie. De regulă este alcătuită din mai multe fire răsucite și țesute pentru a obține un model spiralat.
7. Brățară de picior
Este o bijuterie din ce în ce mai apreciată și mai purtată. Ea este de regulă sub formă de lanț simplu sau cu charmuri.
Cu siguranță ar mai fi multe de spus despre acest accesoriu bijuterie, cu vechime de peste 7 mii de ani și prezentă în toate culorile, de pe toate continentele.
Dacă vrei să descoperi modele unice, să te bucuri de bijuterie deosebită și să-i testezi puterile protective, ce i-au fost adesea atribuite în istorie, alege brățări din magazinul BeSpecial!