Ce alegi? Bijuterii din argint vs inox..

Astăzi discutam puțin despre bijuterii și despre alegerile potrivite. Fie că vorbim despre un cadou pentru noi înșine, ori pentru o persoană dragă nouă, este important să facem alegeri bine informate.  Tu ce alegi? Bijuterii din argint sau din inox?

De ce „lupta” se duce între bijuterii din argint sau din inox în acest articol? 

 Ei bine, în contextul actual, unde inflația crește, deci implicit și prețurile cresc, putem discuta despre un „buget de criză”. Totodată, putem opta pentru bijuteriile din aceste două materiale și în situații neprevăzute, cum ar fi o invitație la un eveniment intim, unde avem nevoie de un cadou pe ultima sută de metri.   

Ce trebuie să nu uităm?  Prețul unui cadou nu stabilește implicit și adevărata lui valoare. Astfel, cu un buget limitat (ne) putem face un cadou splendid.    

Pentru început, haideți să aflăm ce este fiecare material, care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia și cum să facem alegerea potrivită a unui accesoriu.    

Ce este inoxul inoxidabil?  

Pentru că explicația să fie cât mai clară, vom explica pe rând fiecare termen.    

Inoxul este un oțel cu un conținut scăzut de carbon în compoziție, care conține crom în proporție de 10 % din greutate. Termenul de inoxidabil face referire la o proprietate a inoxului, descriind astfel un metal rezistent la oxidarea în contact cu apă sau aerul.    

Astfel, o bijuterie din inox inoxidabil este o bijuterie confecționată dintr-un metal care are un grad mare de rezistență la coroziune, cu un aspect plăcut și este ușor de întreținut.     

Ce bijuterii de gen există pe piață?  

Având în vedere că în ultimii ani cererea de bijuterii confecționate din acest tip de material a crescut pe piață, și oferta a continuat să crească. Datorită design-ului materialului, cât și rezistenței, astăzi ne bucurăm de o gamă largă de produse din inox inoxidabil, începând de la inele și cercei, până la ceasuri.    

În gama produselor BeSpecial se regăsesc următoarele categorii de bijuterii din inox: cercei, brățări, butoni, lanțuri etc.   

Nu vreau să te plictisesc prin a citi numele a unor categorii, însă ce pot să fac este să îți prezint câteva modele și să te invit aici să descoperi singur restul produselor.  

Avem produse pentru toată lumea: bijuterii pentru femei, bărbați sau bijuterii unisex.     

Care sunt avantajele bijuteriilor din inox?  

Înainte de a alege orice produs, fie că vorbim de bijuterii sau nu, ar fi bine să știm care sunt avantajele acestuia. După cum explicam mai devreme, în „definiția” inoxului inoxidabil, principala calitate a acestui tip de oțel este rezistența, însă nu e singura. Bijuteriile din inox mai au următoarele avantaje:    

 • Au un preț accesibil ->  comparativ cu metalele prețioase, bijuteriile din inox au un preț mai scăzut   
 • Durabilitatea ->  indiferent de gradul de uzură, își păstrează aspectul în continuare, fiind foarte rezistent la apă și la alți factori externi   
 • Se întrețin foarte ușor ->  fără prea multe bătăi se cap, bijuteriile din inox inoxidabil se pot curăța doar cu o cârpă curată   

Dezavantajele bijuteriilor din inox?  

Am vorbit deja despre părțile frumoase ale acestui metal. Acum, haideți să vedem care sunt și dezavantajele pentru a putea lua o decizie informată:   

 • Nu este un metal prețios 
 • Nu există o garanție că nu va rugini în timp 
 • Conține nichel, iar unii oameni pot fi sensibili la acest metal   

Cum ne asigurăm că achiziționăm un produs de calitate?     

În primul rând, trebuie să fim atenți la tipul de inox. Cele mai utilizate sunt inoxul 316L și 301L.   

Ca să clarificăm puțin situația, le vom explica pe rând.   

Inoxul 316L   
 • Reprezintă un un aliaj cu niveluri ridicate de crom, fier, mangan, nichel și carbon. Fiind un aliaj, dacă de-a lungul timpului este expus la diverși factori, se poate înnegri.    
 • Este hipoalergic și sigur, fiind recomandat în fabricarea bijuteriilor, inclusiv a cerceilor și a piercingurilor   
Inoxul 301L     
 • Conține cel mai ridicat nivel de nichel, nefiind astfel recomandat pentru fabricarea bijuteriilor care perforează corpul   
 • Cel mai des este folosit în confecționarea colierelor sau a brațărilor    
 • Nu este recomandat pentru persoanelor care au o sensibilitate la nichel, putând provoca reacții alergice   

În al doilea rând, deși bijuteriile placate cu ioni de aur par mai atractive, acestea necesită o atenție mai sporită atunci când vorbim de întreținere. Există riscul ca, fără o întreținere corespunzătoare, să se deterioreze mai rapid. Trebuie să ținem cont de faptul că stratul de placaj al bijuteriei se poate zgâria mai rapid, ceea ce conduce la o oxidare mai rapidă a bijuteriei. Totodată, trebuie să acordăm o importanță sporită grosimii stratului de placaj. Cu cât este mai subțire, cu atât bijuteria se poate strică mai repede.     

Ce este argintul 925?  

Cu siguranță ați regăsit pe site-ul nostru categoriile de bijuterii din argint. De cele mai multe ori, bijuteriile de argint deosebite reprezinta un cadou aparte, completând cu ușurință orice tip de ținută. Totuși, a venit momentul sa discutam si despre bijuteriile confecționate din acest tip de material si despre ce reprezinta acel 925.   

In natura, regăsim argintul in forma pura cu o concentrație de pana la 99,9% Ag. Întrucât este foarte fragil, foarte moale, el se combina cu alte elemente pentru a-i creste duritatea si, totodată, durabilitatea.  

In urma unor studii, s-a ajuns la concluzia ca formula optima pentru confecționarea bijuteriilor este următoarea: 92,5% Ag si 7,5% alte metale.  Principalul metal din compoziția de 7,5% este reprezentat de cupru, care oferă bijuteriilor o durabilitate mai mare.   

De ce argint 925?  

Argintul 925 prezintă o serie de avantaje, precum:    

 • Este un metal prețios   
 • Are un preț accesibil   
 • Are o durabilitate mai mare   
 • Este un accesoriu potrivit pentru orice tip de ținută   

Dezavantajele bijuteriilor din argint :  

 • Nu este o bijuterie de lux   
 • Se oxidează mult mai repede comparativ cu alte metale prețioase, precum aurul    
 • Poate conține în compoziția sa alte metale care pot provoca alergii    

 Sfaturi  

Pentru a alege cadoul potrivit, trebuie să ținem cont și de gusturile persoanei pentru care cumpărăm bijuteria. Așa cum menționam la avantajele bijuteriilor de argint 925, ele se regăsesc într-o gamă largă și pot fi integrate cu ușurință în orice tip de ținută.    

Dacă vorbim despre un cadou pentru o doamnă sau domnișoară, ne putem orienta cu ușurință către o bijuterie din argint 925, în timp ce, dacă discutăm despre un cadou pentru iubit sau soț, în funcție de stilul vestimentar, am putea opta pentru o bijuterie din inox inoxidabil, în combinație cu piele, completând foarte ușor ținutele casual.     

Concluzii  

Am discutat pe larg despre ambele tipuri de material. Acum, în funcție de avantajele și dezavantajele menționate, poți face o decizie bine informată când vorbim de bijuterii din argint sau inox.  

În afară de modelul bijuteriei, fie că discutăm despre inele din inox inoxidabil pentru bărbați sau de inele de argint pentru femei, trebuie să fim atenți și la aspectul legat de durabilitate, de cum se comportă bijuteria în timp sau, în funcție de materialul de confecție, de posibile alergii.    

Cert este că o bijuterie sau un set de bijuterii vor fi întotdeauna un cadou potrivit.    

Eleganța este dată de accesoriu, însă frumusețea stă întotdeauna în ochii privitorului.     

 Articol realizat de: Vasile Diana-Monica 

Sursa foto: BeSpecial.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *