Iubim colierele din argint. Sunt înglobate în ADN prin lunga istorie. In continuare aflam de ce ne atrag coliere din argint si cum a crescut umanitatea cu ele.
Confecționarea de podoabe și purtarea lor au o istorie care pe care multe descoperiri arheologice și cercetări științifice ne-o dovedesc. Înainte de a avea o valoare estetică și de a etala statutul social al unei persoane, ele au fost folosite ca obiecte care dovedeau civilizația și preocupările comunităților sau ca obiecte de ceremonie. Fiecare epoca, le-a acordat o valoare materială și simbolică, ce reflecta evoluția societății și a tehnologiei de prelucrare a metalelor. De aceea, bijuteriile, inclusiv colierele din argint sau alte metale prețioase, sunt parte din umanitatea noastră și din istoria noastră ca specie și civilizație.
În Egiptul Antic, argintul era mai prețios decât aurul
Cu siguranță colierele de argint au o tradiție, ce merge foarte departe în istorie. Dar, întrucât argintul nu este un metal care se găsește în stare pură, a fost nevoie ca mai întâi să fie perfecționate tehnicile de prelucrare a metalelor. Se pare că în Egiptul antic argintul era mai valoros decât aurul, iar primele mine de argint au apărut abia în perioada mileniului trei î.Hr.
Primele bijuterii din argint
Primele variante mai rafinate de argint au fost obținute de caldeeni prin anul 2500 Î.Hr. prin tehnica prin cupelație, un proces special prin care argintul era separat de alte metale, precum plumb, cupru sau fier.
Argintul – o bogăție imperială
Toate marile imperii și civilizații, Atena, Roma, Caracas, Zacatena și multe altele state dispuneau de mine de argint și de depozite impresionante de argint și bijuterii confecționate din acest metal prețios. Argintul a fost folosit inclusiv pentru a bate monede și ca metal de referință pentru tranzacțiile la bursă.
Colierele din argint și rolul lor în societate. O scurtă istorie
Colierele din argint au fost multă vreme un simbol al unei poziții sociale, bogăției sau puterii în societate. Erau purtate nu doar de femei, ca podoabe, ci și de preoți, demnitari sau persoane foarte înstărite, ca dovadă a statutului pe care îl aveau.
Acest aspect a făcut ca modele și combinațiile cu alte materiale sau pietre prețioase să fie din ce în ce mai variate, fiecare epocă, cultură și stil, conferindu-le o altă formă și detalii specifice, reprezentative și identificabile.
Modele, stil și tendințe în fabricare colierelor de-al lungul timpului
Primele coliere descoperite erau confecționate în principal din materiale organice, precum scoici, melci, colți de animale, figurine prelucrate din oase sau pietre. Treptat, prin descoperirea metalelor și a diverselor metode de prelucrare, încep să-și facă apariția noi modele, obținute prin tehnici specifice, de răsucire, împletire, îmbinare și prin asocieri cu alte elemente, cum ar fi pietrele, fildeșul, coralii, cuarțul etc.
Coliere celtice
Printre cele mai cunoscute variante preistorice de coliere avem torque-ul, un colier celtic, realizat din metal răsucit, lunula, un colier cu o piesă plată sub formă de semilună. Acestea datează din epoca bronzului.
Colierul – collar semn al distincției în civilizația antică
Ceva mai elaborate și cu mult mai multe decorații stilistice și ornamentale au fost colierele din Egipt, Grecia și Roma Antică. Multe dintre acestea erau asemenea unui guler, cunoscut sub numele de collar.
Colierele gotice și Renascentiste – duse la rang de artă.
În Evul Mediu, colierul a devenit o piesă de vestimentație purtată cu mare fast și varietate de persoanele înstărite, femei și bărbați. El au fost adus la rang de artă, de mare rafinament și finețe, în perioada Goticului și Renașterii.
Colierele erau apreciate inclusiv de bărbați
Colierele bogate și lungi, cu pietre prețioase, colorate erau o dovadă a apartenenței sociale și a statutului. Cu cât erau mai elaborate și mai somptuoase, cu atât aparținătorul era o persoană de rang mai înalt. Erau purtate de bărbați peste cămașă și chiar peste haină. Femeile îl foloseau adesea atât peste rochii cu guler înalt, cu broderie, cât și pentru rochii decoltate.
Secolul al XVIII- lea, mai multă strălucire
O epocă specială pentru istoria pandantivul de argint este secolul XVIII, care a adus un stil ceva mai aerisit și mai lejer, cu accent pe bijuterii mai luminoase și cu strălucire mai deschisă, așa cum sunt cele de argint. În aceea perioadă cele mai valoroase diamante, smaralde, safire și rubine sunt montate în argint.
Cannetille- tehnica broderiilor din argint și pietrelor semiprețioase
Din această perioadă datează și tehnica numită Cannetille, ce constă în prinderea pietrelor prețioase și semiprețioase în țesături de argint, asemeni unei broderii, atât de apreciată în stilul vestimentar la modă în epocă.
Epoca Victoriană
În secolul al XIX lea , cunoscut și drept Epoca Victoriană, sunt preferate bijuteriile cu modele medievale, cu ornamente naturiste, florale și vegetale, cu multe elemente în formă de frunze, flori, stamine, fructe etc.
Sunt confecționate colierele unice, recunoscute, cu nume și simboluri ascunse și romantice.
Secolul XX, Belle Epoque și Art Nouveau inclusiv în materie de coliere și bijuterii în general
Secolul XX, cu Belle Epoque și Art Nouveau, este unul plin de creativitate, diversitate și năzuința spre libertate. Sunt preferate coliere cu forme rotunjite și asimetrice, formele răsucite și turnate, fildeșul, perlele. Aripile și motivele florale sunt și ele în centrul atenției.
Art Deco
Nu am putea vorbi despre secolul XX, fără a menționa și stilul Art Deco, cu linii simple, drepte, geometrice, cu montură fermă și simetrică.
Coliere din argint retro
După război, avem stilul retro, nostalgic, un pic auster, dar și cu o notă de optimism. Argintul este din nou la mare căutare pentru coliere, în modele cu combinație cu pietre semiprețioase de dimensiuni mai mici, în monturi cu multă fantezie, cu flori, păsări, frunze, fructe, animale.
Alte stiluri de coliere din secolul al XX-lea
Alte stiluri, care au dominat secolul XX și care se disting prin elemente specifice, pe care creatorii de bijuterii le readuc și le reinterpretează mereu sunt: hippie, disco, boho, etnic, cu bijuterii masive, colorate, pline de viață.
Colierele din argint în zilele noastre
În zilele noastre se poartă orice fel de bijuterii și coliere, oricare ar fi vârsta sau apartenența socială. Asocierile sunt libere, nefiind nevoie ca bijuteria să fie în acord cu un anumit trend sau stil vestimentar.
Se poartă orice tip de colier, fie că vorbim de modele de dimensiuni impozante, cu pietre mari prinse în monturi robuste, de coliere finuțe cu multe pandantive simbolice, de coliere cu flori, frunze, animale, de colierul tip choker, de coliere cu pietre prețioase, semiprețioase, sticlă, plastic, pictate, turnate, atent meșteșugite etc.
Orice combinație este permisă, atât într-o formă lucrată cu mare artă, de o finețe impresionantă, cât și în variante unice și originale, de tip hand made.
Dacă vrei să cumperi coliere de argint 925 deosebite, în stiluri diverse, cu pandantive în forme și simbolistică variată, poți alege din sute de modele din magazinul nostru de bijuterii din argint online.